Kdaj je davčna optimizacija dopustna?

Kaj je nedovoljeno izogibanje ali nedovoljena zloraba drugih predpisov, kar vpliva na ugodnejšo davčno obremenitev? Kaj je dovoljena

Kaj je nedovoljeno izogibanje ali nedovoljena zloraba drugih predpisov, kar vpliva na ugodnejšo davčno obremenitev? Kaj je dovoljena davčna optimizacija?

Vrhovno sodišče pravi, da se to presoja od primera do primera.

Davčni zavezanci imajo pravico sklepati vse pravne posle, ki niso prepovedani, pri tem pa jih lahko vodijo tudi davčni premisleki. Davčnim zavezancem ni potrebno slediti ali voditi posle tako, da se čim bolj povečajo prihodki države. Pri tem pa morajo paziti, da pridobitev davčnih ugodnosti ni edini cilj sklenjenih poslov, ta pa ne sledi nobenemu gospodarskemu cilju. Vrhovno sodišče namreč pravi, da davčni zavezanci z umetno ustvarjenimi pravno-poslovnimi odnosi zlorabljajo ali se izogibajo predpisom.

Nedovoljeno izogibanje ali zloraba predpisov po četrtem odstavku 74. člena ZDavP-2 velja kadar davčni zavezanci sklepajo posle, ki ne sledijo nobenemu samostojnemu gospodarskemu cilju, razen pridobitvi davčne ugodnosti. 

Več na povezavi!